torsdag 4 september 2014

Valdebatt på Hantverkargården

Idag var det valdebatt på Hantverkargården som är en del i ett fortbildningsprojekt för att öka valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det är 8 av 10 med intellektuell funktionsnedsättning som inte går och röstar, det är en siffra som är långt ifrån ok! 

Detta är ett pilotprojekt som finns idag på sju platser, där deltagarna i studiecirkeln får lära sig vad är demokrati är, hur det går till att rösta och vad man röstar om. Här ingår det även att lära sig att ställa frågor, det var där vi politiker kom in och att de skulle få en möjlighet att få en bild av vem de ville rösta på.

För några veckor sedan fick vi i uppdrag som parti att skicka in ett dokument som skulle vara lättläst för denna målgrupp och vi i miljöpartiet var det enda partiet som fick beröm för vår utformning. Något vi är väldigt stolta över!

Vi fick först 8 lappar med en kort text från åtta riksdagspartiernas valmanifest som var omskrivna med svårare meningsuppbyggnad och ord, där vi skulle lista ut vilket som var vårt partis text. Några var enkla att lista ut som MP, V, C och SD.

Därefter fick vi politiker en 40 minuters genomgång om projektet och förhållningsreglerna i debatten, de var, inga långa utsvävningar eller svåra ord för då skulle den bli avbruten. Debatten gick lugnt till och frågorna som togs upp handlade bland annat om av vilken anledning de inte fick någon lön/ersättning för de jobb som de utförde, av vilken orsak som kollektivtrafiken kostade så mycket och av vilken anledning närsjukvården skulle stängas. 


En mycket spännande dag med fantastiska människor!

//Kristoffer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar